BELEXsentiment i u januaru nastavlja uzlazni trend

04. 01. 2017. / seebiz.eu

Region - BEOGRAD - Pozitivno kretanje repernih indeksa Beogradske berze je nastavljeno i u poslednjem mesecu 2016. godine, što predstavlja četvrti pozitivan mesec za oba indeksa.

BELEX15 je tako završio mesec decembar u plusu od 3,27% u odnosu na kraj novembra, dok je BELEXline porastao u istom periodu za 2,45%. Posmatrajući celu 2016. godinu, oba indeksa imala su dvocifreno pozitivno kretanje (BELEX15 je ostvario rast od 11,38%, a BELEXline 13,69%). Ukupan promet u 2016. godini je bio 362 miliona EUR, što je više od zbirnog prometa u prethodne dve godine (u 2015. godini 185,8 miliona EUR, a u 2014. godini 173,5 miliona EUR). Međutim, od ukupnog prometa, manje od 15% se odnosi na vlasničke instrumente, dok je celokupni ostali promet bio vezan za kuponske obveznice Republike Srbije.

Analizirajući strukturu obima prometa vlasničkih instrumenata, može se zaključiti da se „gro prometa" odnosio na svega pet akcija i to NIIS, ENHL, AIKB, KMBN i VOJP koje su činile preko 50% prometa u celoj 2016. godini. Po svemu sudeći, izgleda da su hronično prisutni problemi: nelikvidnost, letargija investitora, visoka volatilnost i odsustvo „kvalitetnog" materijala na domaćoj berzi obeležili još jednu godinu za nama.

Posmatrajući svetske berze i njihove reperne indekse krajem 2016. godine, može se konstatovati da su najpozitivnije vrednosti imali reperni indeksi u Severnoj i Južnoj Americi a potom i Evropi, zaokružujući tako godinu u pozitivnoj zoni (najveći deo indeksa). Sa druge strane, reperni indeksi u Aziji su ostvarili šaroliko kretanje, od većih negativnih korekcija (Kina), sa jedne strane, do dvocifrenih pozitivnih kretanja (Indonezija, Tajvan), sa druge strane. Neki od glavnih događaja/dešavanja koji su uticali na kretanje glavnih svetskih indeksa u prethodnoj godini, ali i čiji će dalji efekti uticati na porast neizvesnosti i rizika na tržištima u tek započetoj godini su: Brexit, izbori u SAD i neočekivana pobeda Trampa (a samim tim i očekivanja u pogledu ekonomske politike), migrantska kriza u Evropi, referendum u Italiji i problemi u njihovom bankarskom sistemu, dogovor OPEC-a i drugih zemalja oko snižavanja proizvodnje i isporuke nafte na svetsko tržište, podizanje kamatnih stopa od strane Fed-a, neizvesnosti od rezultata izbora širom zemalja EU, odliv novca iz Kine i kretanja juana.

Vrednost BELEXsentimenta od 101,70 govori o pozitivnoj percepciji investitora za mesec pred nama, što predstavlja već šesti uzastopni pozitivni sentiment od strane investitora. Da li će prvi mesec u novoj godini doneti pozitivno kretanje na Beogradskoj berzi zavisiće, između ostalog, od uticaja inostranih dešavanja na našu ekonomiju (neki možda od ranije pomenutih događaja), ali i od sprovođenja ekonomskih reformi, dalje konsolidacije srpske ekonomije i izbora u godini koja je tek krenula.

Izvor: seebiz.eu