Mišković hoće delove "Agrokora" - ostali ćute

21. 04. 2017. / novosti

Srbija - Srpski privrednici zainteresovani za kupovinu delova posrnulog hrvatskog koncerna. Aleksić trenutno neće. Iz Kostićevog MK demantuju da kupuju "Dijamant"

ZAINTERESOVANI jesu mnogi, ali ne žele o tome i javno da govore. Brojni srpski privrednici su voljni da pod svoj krov stave i neku od kompanija iz sistema hrvatskog koncerna "Agrokor" u Srbiji. Ipak, oprezni su i čekaju da se iskristališu uslovi za eventualnu prodaju delova poslovnog carstva Ivice Todorića, koji posluju u našoj zemlji. Jedini koji šalje konkretne signale je vlasnik "Delte" Miroslav Mišković.

To je zvanično juče potvrdio prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je naglasio da ima zainterosavnih kupaca za "Frikom", "Dijamant" i druga preduzeća koja posluju u sistemu "Agrokora".

- I domaće firme i neki strani fondovi su zainteresovani, ali to je samo jedna od mogućnosti - rekao je Čadež. - Ne može se, međutim, kupiti nešto za šta se još ne zna šta je, dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi šta će biti strategija nove uprave. Situacija unutar hrvatskog sistema biće jasna tek kada se napravi ozbiljna analiza.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da ima nekoliko privrednika u Srbiji koji bi mogli da kupe neku od "Agrokorovih" firmi.

- Mislim pre svega na "Deltu" i MK grupu - smatra Milićević. - Tu je sad drugo pitanje. Najpre je pitanje cene po kojoj će se to prodavati, a drugo žele li te naše kompanije da obogate portfolio. MK čini se da ide u druge vode - u turizam i finansije. "Frikom" je zlatna koka. Ne treba isključiti mogućnost da ga kupi strani investitor koji se bavi agrarom. "Merkator S" je već druga priča. Logično je da ga kupi slovenački "Merkator". Za njega ne vidim kupca u Srbiji.

Zainteresovanost za kupovinu neke od kompanija "Agrokora" u Srbiji, među prvima pokazali su iz "Delta Holdinga" Miroslava Miškovića. Potpredsednik ove kompanije i generalni direktor "Delta Agrara" Ivan Kostić izjavio je da postoji mogućnost da se neka od kuća hrvatskog koncerna u našoj zemlji, kroz proces restrukturiranja, osnaži kapitalom "Delte".

- Naša kompanija ima snažan finansijski potencijal, koji možemo da iskoristimo da se neko preduzeće iz sastava "Agrokora" osnaži i ponovo postane jak igrač na tržištu - rekao je Kostić.

Vlasnik "Alko grupe" u okviru koje posluje i subotički "Pionir", Miroljub Aleksić sarađuje sa "Merkatorom S", ali kaže da trenutno nije zainteresovan ni za jednu firmu koja u okviru "Agrokora" posluje u Srbiji. Spekulacije da kompanija Miodraga Kostića planira da preuzme "Dijamant" demantovane su iz "MK grupe".

MATIJEVIĆ: NE ZANIMA ME

VLASNIK Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević, za "Novosti" kaže da nije zainteresovan ni za jednu firmu iz koncerna "Agrokor" u Srbiji.

- Te firme se još ne prodaju, a kada se nešto ne prodaje, ne može ni da se kupi. Čak i da jesu, nismo zainteresovani - rekao nam je Matijević. - To su velike kompanije, ali imaju brojne mane.

GLUMAC: PRERANO DA SE PRIČA O TOME

SVAKAKO su sve pomenute kompanije u vlasništvu "Agrokora" jako respektabilne i proizvode poznate i kvalitetne brendove, ali bilo bi preuranjeno da kažemo da li smo zainteresovani za kupovinu ili ne, jer te kompanije još nisu ni ponuđene na prodaju - rekla je za "Novosti" Svetlana Glumac, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije "Moji brendovi".

Izvor: novosti