Zlatiborci u prestonici tražili dozvolu za gondolu

19. 05. 2017. / novosti

Srbija - Protest građana Čajetine pred zgradom Vlade Srbije, zahtevaju da opština dobije dozvolu za izgradnju žičare sa kabinama. Ministarstvo: Pre dozvole treba da otkolne nedostatke u dokumentaciji

NEKOLIKO stotina građana Zlatibora i Čajetine okupilo se danas na protestu u Beogradu, tražeći da im se kao opštini dozvoli izgradnja žičare sa kabinama - gondolama.

Uz pratnju trubača, kolona na čelu sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem i narodnim poslanikom Boškom Obradovićem krenula je od Crkve Svetog Marka prvo ka zgradi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Tu su predali zahteve tražeći da im se omogući uvid u dokumentaciju priloženu za izdavanje građevinske dozvole za projekat "Beograd na vodi".

- Mi Zlatiborci nismo došli da rušimo Beograd, već da se borimo protiv političke diskriminacije - rekao je okupljenima predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. - Gradili smo i Novi Beograd, i sad smo spremni da gradimo i kod svoje kuće, ali nam ne daju. Nećemo odustati, ovo je tek početak!

Noseći transparente "Hoćemo gondolu", "I Zlatibor je deo Srbije" uputili su se i ka zgradi Vlade Srbije gde su tražili ostavku ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović. Sledeću protestnu šetnju u prestonici Zlatiborci su najavili za 1. septembar, ako im država do tad ne izda građevinsku dozvolu za građenje žičare.MINISTARSTVO: ZAKON JE ISTI ZA SVE

DRŽAVNA sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, Aleksandra Damnjanović poručila je danas da ministarstvo podržava izgradnju gondole na Zlatiboru, ali u skladu sa zakonom, koji jednako važi za sve investitore u Srbiji:

- U zahtevu za izdavanje dozvola uočeni su tehnički nedostaci u projektnoj dokumentaciji, pa smo tražili da te nedostatke otklone. To bismo zahtevali i od svih drugih investitora. Jedan od osnovnih uslova da bi bila izdata građevinske dozvola je dostavljanje dokaza o odgovarajućem pravu na građevinskom zemljištu, a Čajetini smo izašli u susret, jer smo dozvolili da se projekat radi po fazama, i to je predviđeno u lokacijskim uslovima.

Izvor: novosti