Malinari traže 220 dinara za kilogram

19. 06. 2017. / seebiz.eu

Region - ARILJE - Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su danas u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom cenom od 100 do 120 dinara po kilogramu ovogodišnjeg roda maline i poručili da neće pristati na cenu nižu od 220 dinara /1,8 evra/.

"Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 200 do 220 dinara, a ove 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto, a prepolovljen je i u Evropi i svetu", kaže predsjednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari ističu da trenutna cijena ne pokriva ni troškove, jer je, kako kažu, proizvođačka cena kilograma maline evro i osam centi, prenose mediji u Srbiji. Podršku malinarima dala je i Skupština opštine Arilje koja je na posljednjoj sjednici jednoglasno donijela odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije, na kome bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

"Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mere u vezi problema oko maline", kaže predsjednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da će radikalizovati proteste ukoliko se akontna cijena maline ne promijeni od sljedeće sedmice.

Izvor: seebiz.eu