8 načina da procenite brokera

Kada budete spremni da počnete da trgujete hartijama od vrednosti, vreme je da pronađete pravog brokera koji će obavljati sve transakcije na berzi za vas. Cilj vam je, naravno, da za novac koji ulažete dobijete najvolju moguću uslugu, a postoje 8 kriterijuma koji vam mogu pomoći da procenite najbolju brokersku kuću.


1. Provizija

Ovde važi pravilo – ono što je jeftinije nije nužno i bolje. Niska cena provizije prilikom prodaje akcije može značiti i lošu uslugu ili sporiju reakciju. Ako ne trgujete akcijama veoma često (a ne bi ni trebalo da to radite) i ako ne očekujete da vam transakcija bude obavljena u roku od 15 sekundi, ne postoji razlog da plaćate preskupu proviziju. Naravno, što je veća provizija, to je bolja usluga, ali je poenta u tome da plaćate samo ono što vam je potrebno.

2. Ostali troškovi

Osim cene transakcije, brokeri mogu da vam naplate i proviziju za prenos sredstava na račun, troškove otvaranja i zatvaranja računa, troškove svake transakcije i troškove ako na računu nemate određeni iznos sredstava. Ako znate koje su vam potrebe, nećete plaćati usluge koje vam ne trebaju.

3. Minimalni depozit

Ako tek počinjete sa investiranjem, razmislite o početnoj sumi koju želite da uložite. Neki brokeri imaju minimum za otvoranje računa.

4. Briga o klijentima

Ovo je jedan od važnijih kriterijuma kada birate brokera. Definitivno treba da posvetite vreme izboru i istraživanju pre nego što potpišete ugovor. Proverite vebsajt brokera koga želite da izaberete – da li je intuitivan i nudi dovoljno informacija? Da li možete da pronađete ono što vam je potrebno bez kliktanja na 65 linkova? Takođe, proverite i kako funkcioniše telefonska služba – da li je lako dobiti brokera na telefon? Ko je i na koji način odgovorio na vaš poziv? Tražite da vam se e-mailom pošalju potrebne informacije. Probajte i da zakažete sastanak, da vidite za koliko vremena će se naći slobdan termin za vas.

5. Tradicionalne bankarske usluge

Ovo ne bi trebalo da bude prioritet u izboru, ali ako brokerska kuća radi u sklopu banke, moguće je da nude povoljnosti i oko vaših tekućih računa, dinarskih i deviznih.

6. Istraživanje

Neki brokeri reklamiraju svoja istraživanja tržištta akcija kao prednost. Poenta je u tome da ne morate da se oslanjate na njihova istraživanja i procene ukoliko ste spremni da ih uradite sami, na internetu. Nemojte plaćati ove usluge ako vam nisu potrebne.

7. Izbor akcije

Pojedine brokerske kuće su specijalizovane za trgovinu akcijama pojedinih preduzeća. Kada je privatizacija počela, mnogi mali akcionari su akcije uložili baš kod njih i njihovo iskustvo je u tom slučaju neprocenljivo. Ako već znate koju ćete akciju da kupite prvu, raspitajte se koji broker radi sa njima i razmotrite opciju za njega.

8. Metodi kojima se obavlja trgovina

Ukoliko brookerska kuća posluje na internet platformi šta će se desiiti ako interneta nestane? Proverite da li je brokera moguće dobiti telefonom i da li imaju svog čoveka prisutnog na berzi.