Kako izabrati brokera?

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom izbora brokera je vaš lični plan. Odredite na koji način ćete investirati i šta želite da postignete na berzi. Da li volite rizik ili igrate na sigurno? Koliko ste spremni da investirate i u koje akcije? Svaka brokerska kuća radi sve poslove, ali su neke specijalno dobre za pojedie vrste investicija.

Savet ili preporuka prijatelja je odlična stvar za izbor brokera. Pre nego što počnete da investirate, raspitajte se o tome da li je neko koga poznajete već ušao u posao i kakvi su im rezultati. Pitajte ih i na koji način su oni izabrali brokera i da li su zadovoljni uslugama koje dobijaju.

Sastanak sa brokerom pre nego što krenete u posao je veoma bitna stvar. Budite sigurni da broker ume da vam odgovori na sva pitanja, i to jezikom koji razumete – njihov posao je da prevedu berzu na nivo običnog čoveka. Recite brokeru tačno šta želite da postignete svojim ulaganjem ili ga pitajte za savet šta da radite.

Troškovi transakcije, ma koliko se u početku činili beznačajnim, predstavljaju važan faktor za izbor brokera. Raspitajte se koja kuća naplaćuje kolike troškove i šta možete da očekujete kada krenete ozbiljnije da trgujete. Provizije su puno manje ako trgujete preko interneta, a za manje transakcije naplaćuju se fiksni iznosi, a ne procenat.

Korisnička služba brokerske kuće ne treba vam svaki dan, ali ukoliko se pojave problemi, oni treba da reaguju. Budite sigurni da vam je broker dostupan, da možete da ga dobijete na telefon kad god vam je potreban i da ne izbegava pozive.

Kada suzite izbor na nekoliko brokerskih kuća, pogledajte i 8 načina da procenite brokera.