Kako izabrati prvu akciju?

Mnogi kažu da teorija o tome kako odabrati prvu akciju ima koliko i ljudi. Kao što su mnogi sigurni u pobedu fudbalskog tima, pa on neslavno izgubi, moguće je da se slična stvar desi i sa akcijama na berzi. Ipak postoje pravila prema kome je mogućnost gubitka svedena na minimum i za izbor prve akcije postoje četiri osnovne opcije. Koju ćete izabrati, zavisi od vačeg ličnog stila i životnog opredeljenja.

- Neki ljudi vole da kupe prvu akciju firme koja raste – teorija kaže da kad akcija počne da raste, ona će nastaviti da raste i u narednom periodu.

- Druga vrsta investitora, sa malo tradicionalnijim pristupom, traže kompanije čiji profit raste, bez obzira na cenu akcije datog dana.

- Oni koji vole dobre dilove, kupuju akcije koje su na dnu svojih dosadašnjih cena – po principu kupovine garderobe na sniženju.

- Investitori koji razmišljaju o profitu, kupuju akcije kompanija koje su ranije isplaćivale dividende svojim investitorima.

Ne postoji savet koji bi mogao da vam pomogne za koju opciju da se odlučite – sve zavisi od toga šta želite od akcije. Ako niste sigurni u to, probajte nekoliko principa sa malim iznosom.

Što se tiče kupoine akcija, saveti prijatelja su nešto što ne treba da izbegavate. Raspitajte se da li je neko od njih već investirao na berzi i kakva su mu iskustva. Zamolite ih i da vam preporuče svog brokera, ukoliko su zadovoljni komunikacijom sa njim.

Ako ste odlučili da svoju prvu akciju kupite u inostranstvu, pokušajte da pronađete akciju koja vam odgovara preko skrinera – programa na internetu koji prate kretanje vrednosti i daju preporuke.

Iako se najbolji skrineri plaćaju, evo linkova ka nekoliko besplatnih:
http://screener.finance.yahoo.com/fscr/us/launch.html,
http://www.bing.com/finance/stockscreener ili
http://www.finviz.com/screener.ashx.