Kako prodati besplatne akcije?

Za prodaju besplatnih akcija vam je potrebna samo lična karta. Idite na šalter pošte koja prima naloge za prodaju besplatnih akcija, nađite je na spisku pošta koje prodaju akcije. Kada službenik primi nalog za prodaju, novac će biti uplaćen na vaš dinarski račun koji ste dali kada ste se prijavili za besplatne akcije ili, ukoliko je račun neaktivan, pitaće vas za novi broj računa. Isto tako ćete morati da kažete koliko akcija prodajete.

Ukoliko posedujete neke druge akcije, moraćete da ih prodate preko svog brokera na Beogradskoj berzi.

Kako proveriti da li su akcije prodate?

 

Da li je vaš nalog za prodaju akcija prošao možete proveriti lično, u bilo kojoj pošti koja se bavi prodajom akcija. Na internetu, status prodaje se proverava na sajtu Agencije za privatizaciju. Ukoliko želite da to uradite telefonom, pozovite Info centar Pošte na besplatni broj 0800 100 300.

Da li mi treba broker za besplatne akcije?

 

Za prodaju besplatnih akcija nije vam potreban broker, ali za kupovinu jeste. 

Trgovina akcijama samo je jedna od oblasti posla kojima se brokeri bave. Takozvani brokeri za akcije su upravo ljudi koje ćete i angažovati za trgovinu besplatnim akcijama na Beogradskoj berzi.

Iako akcije možete da prodate sami, na svakoj pošti, da biste ih kupili, potrebna vam je usluga brokera. Oni naplaćuju provizije za svoje transakcije, bez oobzira na to da li akcija koju kupujete raste ili pada.

Najvažnije je da izaberete brokera sa licencom za rad na Beogradskoj berzi – to može biti pojedinac ili firma, a licenca je obavezna i za svakog pojedinca. Spisak brokerskih kuća sa najvećim obimom trgovine možete pogledati ovde

Transparentnost je obaveza svake brokerske kuće i zbog toga je jednostavno doći do podataka o njihovom poslovanju i proceniti kome treba dati poverenje za trgovinu akcijama. Ono što je važno je da u momentu dok ne date svoj pismeni nalog možete da procenjujete, proveravate ili menjate mišljenje. U trenutku kad ste potpisali ugovor sa brokerom, on raspolaže vašim akcijama i zbog toga je bitno da dobro izaberete brokersku kuću sa kojom ćete sarađivati.

Ono što je bitno znati je da broker zastupa interes klijenta, a ne berze, i da je za njega poželjno da vam daje savete u šta treba ili ne treba investirati u tom periodu. Dobro je da te savete poslušate, ali samo ako želite – odluka o trgovini je ipak samo na vama.

Da li mogu da otkupim besplatne akcije od drugih?

 

Besplatne akcije koje su već zašle na berzu namenjene su trgovanju. Kao i svaku drugu akciju na berzi, i akije NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla možete kupiti. 

Iako se besplatne akcije prodaju na šalterima Pošte, da biste ih kupili, morate otvoriti nalog kod brokerske kuće.

Pre nego što odete kod prvog brokera i date mu nalog, pročitajte kako izabrati brokersku kuću i na šta treba obratiti pažnju prilikom biranja.

Besplatne akcije je moguće kupiti i od građana koji su ih dobili, i to pre izlaska na berzu. Međutim, ova procedura zahteva uobičajen kupoprodajni ugovor, a takse za njegovvu overu su velike. Pre nego što se odlučite za ovako nešto, bilo bi bolje da procenite da li vam to stvarno treba i koliko je isplativo.