Osnove investiranja na berzi u Srbiji

Za početak, da budemo jasni: investiranje  na berzi nije šema na kojoj ćete se brzo obogatiti. Za veliki novac treba i vremena i ulaganja, i definitivno će na početku biti i pogodaka i promašaja – svaki posao se uči.

Nasuprot uvreženom verovanju, iako trgujete akcijama samo preko brokera, oni ne moraju da diktiraju pravac vaših investicija. Njihove savete možete, ali ne morate, da poslušate i konačna odluka je definitivno na vama. Zbog toga je važno da shvatite principe investiranja pre nego što krenete sa kupovinom prve akcije.

Za sve osim za prodaju besplatnih akcija potreban vam je ovlašćeni broker, član Beogradske berze. Njih trenutno ima više od 60, a najrelevantnije možete videti na Kapital listi brokera.

Kada prodati a kada kupiti akciju je posebna nauka, u kojoj važe ista pravila igre za ceo svet. Ipak, na nestabilnim tržištima i u nestabilnim državama predviđanje postaje mnogo teže. Ako se plašite investiranja na berzi, probajte bezbednije načine za ulaganje novca. Međutim, njihova je mana to što donose mnogo manje prihode.

Investicioni fondovi su način ulaganja u zlatnoj sredini između berzanskog poslovanja i devizne ili štednje. Oni nose i veći rizik, ali i veći prinos od jednostavnog stavljanja novca u banku. Oni su dobro rešenje ako planirate da ulažete na duži rok, ali u slučaju da vam novac hitno zatreba, možete ga odmah podići, uz proviziju.

Oni funkcionišu na sledeći način: ono što vi kupujete su investicione jedinice – po malo od svih akcija kojima taj fond trguje. Onda portfolio menadžeri iz fonda ulažu vaša sredstva u akcije za koje oni misle da će rasti i imate obostranu dobit – i fond i vi. Ovo je jedna vrsta indirektnog ulaganja u berzu, preporučljiva za ljude koji su manje skloni rizicima i nemaju nameru da se mnogo udubljuju oko učenja pravila berzanskog investiranja.
Šta se nudi na berzi u Srbiji?

Berza u Srbiji posebna je u tome što na njoj ima jako malo sitnih investitora – građana koji, s vremena na vreme, trguju sa malim brojem akcija. To dovodi do toga da berza gubi konkurentnost i ne privlači krupne investitore. Tome doprinose i zastarela pravila trgovine, koja se ne menjaju.

Zbog toga se dosta građana odlučuje da trguje na berzama u inostranstvu, a procedura je u potpunosti ista – preko domaćih brokera se izdaju nalozi, a trgovina se obavlja u devizama. Posebno su interesantne berze u Njujorku i Frankfurtu.

Ipak, ljudi koji su trgovali na Beogradskoj berzi takođe su mogli da zarade mnogo. U prethodnom periodu su interesantne bile akcije banaka, ali kad su one pokazale nestabilnost, investitori su krenuli da se okreću i ka drugim granama privrede. Naravno, najviše se trguje besplatnim akcijama, koje najviše građana i poseduje. Ali na berzi ima mnogo akcija jakih i slabijih preduzeća (akcionarskih društava). Evo i spiska igrača na berzi koji u poslednje vreme beleže veći rast, pad ili se njima najviše trguje.

VITL Vital, Vrbas,
ALBS Albus, Novi Sad,
SMPO Simpo, Vranje ,
SJPT Soja protein, Bečej,
ENHL Energoprojekt holding, Beograd,
DINNPB - Philip Morris Operations, Ni š,
AGBN Agrobanka, Beograd

PRJM Projektomonta ža, Beograd,
LSTA Lasta, Beograd,
SBNP - Sloboda, Novi Pazar,
JMBN Jubmes banka, Beograd,
JESV Jedinstvo Sevojno, Sevojno

DINR Dinara, Beograd
IMLK Imlek, Beograd
AIKB AIK banka, Ni š
JAFA Jaffa fabrika biskvita, Crvenka
SJPT Soja protein, Bečej
AGSK Agroseme, Kikinda

Na sajtu Beogradske berze vrednosti akcija se konstantno menjaju. Njihove cene i kretanje vrednosti od kad su se pojavile na tržištu moguće je proveriti ovde.