Šta smo dobili od besplatnih akcija i šta da očekujemo?

Građani koji su se prijavili da dobiju besplatne akcije za sada na svojim računima imaju akcije NIS-a, Aerodroma Beograd i Akcijskog fonda. Dok su akcije NIS-a i Aerodroma već na berzi, i one se mogu prodati u poštama, Akcijski fond još nije izašao na berzu.

Od samog izlaska na berzu, akcije NIS-a su porasle, tako da su građani koji su požurili da ih prodaju ostali razočarani. Maksimum cene ove akcije su dostigle u maju 2011, posle čega su počele da padaju. Malo konzervativniji izvori kažu da treba očekivati konstantan rast, a liberalnije procene su da će za dve godine skočiti i do četiri puta. NIS se na berzi vodi kao NIIS, a na Kapitalu možete pogledati najpreciznije podatke o kretanju cene.

Akcije Aerodroma beograd, ili AERO, od kad su se pojavile na berzi u februaru 2011, imaju vrednost između 450 i 650 dinara po akciji. Svaki građanin je dobio po jednu akciju. Najvrednije su bile kada su se pojavile i u maju 2011. I za njih se očekuje rast, s obzirom na to da Aerodrom posluje u dobitku i sve više prevoznika sleće i uzleće sa njega. Ovde možete pratiti vrednost akcija aerodroma.

Akcionarski fond predstavlja možda i najveću nepoznanicu svih onih koji su dobili besplatne akcije. On prestavlja instiutuciju koja ujedinjuje akcije firmi koje su do sada prodate i privatizovane – između ostalih, tu su Frikom, duvanske industrije i neka manje uspešna preduzeća. Da se ne bi dogodilo da neko dobije vrednije, a neko manje vredne akcije, uspešne i manje uspešne firme su ujedinjene u Akcionarski fond i svakom je upisamo po 7 akcija koje sadrže „od svega po malo“. Njihova vrednost od 550 dinara po akciji za sada je samo nominalna, a akcijama će moći da se trguje tek kad Akcionarski fond izađe na berzu.

Građani bi trebalo da dobiju i akcije Galenike, JAT-a, Telekoma i Elektroprivrede Srbije, ali tek kada oni izađu na berzu.

Prva naredna stvar koja nas očekuje je izlazak Telekoma na berzu, koji se prognozira za jesen 2011. godine. Brokeri očekuju da će početna cena akcije biti visoka (još niko tačno ne zna koliko će to iznositi), tako da je moguće da će na samom početku one doživeti pad. Ipak, investitori su zainteresovani za oblast telekomunikacija, a sama firma ima ogromnu vrednost, pa se očekuje da i građani od ovih akcija imaju ozbiljniju finansijsku korist.

Ipak, nedostatak rpavih informacija sva predviđanja ostavlja na špekulacijama medija, koji se pozivaju na izvore koji takođe imaju sopstvene interese. Da bi neko pravilno predvideo šta će se desiti sa besplatnim akcijama i koja će biti njihova stvarna vrednost, mora da razume makar osnove berzanskog poslovanja i načina investiranja u berzu.